2011. augusztus 25., csütörtök

Fakanál helyett




Mielőtt a konkrét helyek/ételekbe belevágnék, muszáj megjegyeznem valamit. Ha 800-2000 pénzért akarsz jóllakni, és nem franchise étterembe mész (Burger King, KFC, stb), akkor muszáj elfogadni pár alapvető kompromisszumot.

1; az ételeket hajnalban megfőzik, VAGY átalakítják (erről később). Tehát csak nagyon ritkán juthatunk frissen elkészült produktumhoz, amit aznap vett, friss alapanyagokból állítanak össze. Ha valaki ilyenre vágyik, az menjen NORMÁLIS étterembe. Sajnos a városban ez is kevés, legtöbbször itt is vagy átalakítják az ételeiket, vagy 3-4 napos zöldség mellé mirelit/ fagyasztott húst szolgálnak fel.

2; Ebből adódik, hogy ahelyett, hogy a főzőlapról frissen lekapott pörköltet kapnánk, bizony, a fakanál szerepét átveszi a mikró. Akár tetszik, akár nem, bizony a környéken és az ország 75%-ában mikróval főznek. Ha nincs szerencsénk, akkor a felolvasztott árút is ezzel engedik fel. Akkor járunk jól, ha nem a kifejezett gasztronómiai utazás élményét akarjuk, hanem zabálni egy NAGYOT! Ilyenkor mikrós nem mikrós, mindegy, csak sok legyen. És legyen agyonfűszerezve.

Gyorsan leszögezném, hogy többnyire mikrós helyeken kajálok, és semmi bajom vele, de tudom, hogy nem a kulináris világ gyöngyszemeinél tömöm meg a terjedelmesebb pocakom nap mint nap. Így nem célom lehúzni az ilyen kajáldákat.

3; Újrafelhasznált/átalakított ételek
Sajnos ez viszont gáz, és nem lehet kikerülni. Hosszas fejtegetés helyett íme egy tipikus körforgás: A szakács első nap készít egy fincsi kis natúr csirkemellet. Mit ad isten, nem veszi meg senki. No para, harmadik nap lesz belőle rántott hús. Két napig sajnos csak salátazabáló trendi lédik mennek a boltba, így a szakács kevés morfondírozás után úgy dönt, hogy lesz belőle fasírt.. De hát az sokáig eláll, büdös is, ellenben meglehet, ez se kell senkinek. Soha nincs lehetetlen, és kb két hét múlva Hortobágyi húsos palacsinta tölteléke lesz. Elvetemültek még ilyenkor is tovább tudják dolgozni, vagy a rántott húsból lehet brassói is.

Egy szóval az első fogás, ha nem adják el, szép utat tud bejárni.

A Mogyoródi Aquaparkban ettem olyan bolognai makarónit, ami tuti már harmadik-negyedik generációs kaja volt. ráadásul 1200 pénzt kértek érte, ami enyhén szólva is bicskanyitogató.

Ígérem, hogy lesz szó olyan helyről, ahol a fenti 3 tétel egyike sem áll, de 80%-ban ilyen helyeken eszem. Ó, a telefonon/neten rendelt ételekre a fentiek hatványozottan igazak. Tényleg.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése